Index

Summertime. Moed gevraagd bij de 834ste versie
Paul Groenendijk, Jimmy Tigges
1994
Pantha Rei

Wat hebben Frank Zappa, Billie Holiday, Cristina Deutekom, James Last, Miles Davis, het Detroit Symphony Orchestra o.l.v. Antal Dorati, R.E.M., Bil) Clinton en Hugo P. van Dalen gemeen? Zij allen hebben SUMMERTIME van George Gershwin opgenomen. SUMMERTIME is oorspronkelijk een aria uit de opera Porgy and Bess, die in 1935 in première ging. De allereerste versie van SUMMERTIME is van Abbie Mitchell, opgenomen tijdens een repetitie op 19 juli 1935. Sindsdien wordt er gemiddeld eens in de drie weken ergens op aarde een nieuwe versie van SUMMERTIME op geluidsdrager vastgelegd.
Muziekkenners en publicisten Paul Groenendijk en Jimmy Tigges begonnen in 1988 met het verzamelen van alle mogelijke uitvoeringen van SUMMERTIME. Geen voordehandliggende hobby; muziekliefhebbers verzamelen meestal werk van artiesten of componisten die ze waarderen, of hooguit muziek van een bepaald genre of uit een bepaalde periode. Het nummer SUMMERTIME is de ultieme muzikale cross-over; het heeft een volkomen eigen leven geleid, niet alleen in de operawereld, maar ook binnen de klassieke muziek, de jazz, de blues, de popmuziek en de muzak. SUMMERTIME kent in elk genre zijn klassiekers.
Gegevens en wetenswaardigheden over alle meer dan 1200 versies van SUMMERTIME, met een totale tijdsduur van 3 dagen, 9 uur, 24 minuten en 18 seconden van 890 artiesten uit 43 landen zijn verzameld in: SUMMERTIME. Moed gevraagd bij de 834ste versie. Een boeiend kijk- en leesboek, een naslagwerk dat leest als een thriller, een ontdekkingsreis door de twintigste-eeuwse muziek dwars door alle genrebeperkingen heen, vol onverwachte verbanden en artiesten waarvan je het bestaan niet vermoedde.
Niet alleen een mer à boire voor trivia-buffs, maar ook een onuitputtelijke informatiebron voor elke serieuze breedgeïnteresseerde muziekliefhebber!
Summertime special Het Bladje
Het Bladje, Connecties Magazine juni 1994

Platenblad 22. Summertime in de pop


recensie Foreburghs Nieuwsblad
Theo van der Lans - Jimmy Tigges zet 'Summertime' (and the livin' is easy) op een rijtje, Foreburghs Nieuwsblad 9-6-1994

recensie Delft op Zondag
Jimmy Tigges zet 'Summertime' op een rijtje, Delft op Zondag 5-6-1994

recensie Delftse Post
Peter Muller - Delftenaar maakt uniek Summertime-naslagwerk, Delftse Post 27-5-1994

recensie Haagsche Courant
Willem Pekelder - De zomer begint met 1206 keer 'Summertime', Haagsche Courant 20-6-1994

recensie Vrij Nederland
PV - Summertime, Vrij Nederland 13-8-1994


Volgende
Sluit