Index

Het Lied van Oranje
Paul Groenendijk, Jimmy Tigges
2004
Nijgh & Van Ditmar

Hup Holland hup, laat de leeuw niet in zijn hempie staan. Dit lied uit 1948 van Jan de Cler wordt nog bij elke interland ingezet. Het is niet de oudste en zeker niet de laatste Oranjehit. We gaan naar Rome, de oudste Oranjeklassieker, werd geschreven naar aanleiding van het Wereldkampioenschap in Italië in 1934. Sinds 1974 zijn de eindrondes van EK of WK de belangrijkste aanleidingen voor muzikale inspiratie. Vooral het behalen van de Europese titel in 1988 leverde een stortvloed aan liedjes op. Als de locatie van een eindtoernooi bekend is gaan de eerste tekstdichters al rijmwoorden hierop bedenken. Aan de vooravond van de beslissende poulewedstrijd nemen de eerste artiesten al een optimistisch lied op. En als het EK of WK begint heeft de fine fleur van het vaderlandse lied zijn nieuwe plaatje in de winkel liggen. Niet alleen de Vaders Abraham, Peter Koelewijns en André Hazessen houden van Oranje, ook figuren met onheilspellende namen als de Advocado's, Piet Schilleboer of de Grolse Hofzangers. Behalve professionele zangers of bekende Nederlanders worden sinds Abe Lenstra ook voetballers ingezet, desnoods een heel Nederlands elftal, om van de komende successen zingend kond te doen. En als de spelers zelf niet willen kun je altijd nog, zoals Pierre Kartner in 1974 deed, de spelersvrouwen de studio injagen: Ze zijn toch om te zoenen.
In dit boek staat het Oranjelied centraal. Zonder compleetheid na te streven wordt gepoogd op informatieve wijze een historische dwarsdoorsnede te geven van het Nederlandse voetballied. Met behalve overbekende meezingers ook geflopte staaltjes huisvlijt; niet alleen zingende voetballers maar ook zingende trainers, scheidsrechters en verslaggevers, behalve hoempa en klompendans ook de alternatieve popmuziek en zelfs anti-voetbalsongs. Maar ook de rivaliteit met de Rode Duivels en die Mannschaft, plagiaat en parodie, de geschiedenis van het Wilhelmus, marsmuziek en tribunezang. Eén ding is zeker: zingend is Holland niet te verslaan...
VARA TV Magazine 2006. Amázingers
Een deskundig oordeel over de nieuwe stroom oranjekrakers in het VARA TV Magazine van 2 juni 2006.

Rotterdams Dagblad Euro 2000
Jimmy Tigges - Hup Holland Hup, voetbalmuziek door de jaren heen, Rotterdams Dagblad juni 2000

Fret zomer 1998
inspiratie voor Het Lied van Oranje

Elf zomer 1996
Marcel van Hoof - Zestig jaar zingen voor Oranje, Elf zomer 1996.\nEen nieuwe voorstudie voor het Oranjeliedboek.

Platenblad 1994. Oh No, not football!
Jimmy Tigges - Oh No, not football!

Elf's Voetbal Top 40 Aller Tijden
Marcel van Hoof - Elf's Voetbal Top 40 Aller Tijden, Elf 1994-11.\nHet startpunt voor alle ideeën over voetballiedboeken.

Recensie Trouw
Oranjehits: waarom zou je nog iets nieuws verzinnen? in Trouw van 17 juni 2004

Recensie Delftsche Courant
'Oranje-franje, hup-cup, schoen-kampioen' in de Delftsche Courant van 5 juni 2004

Recensie AD
Voetbal. Zing, lees en bewonder in het Algemeen Dagblad van 5 juni 2004


Volgende
Sluit