Index

Het Lied van Den Haag
Paul Groenendijk, Jimmy Tigges
2006
Nijgh & Van Ditmar

Er zijn al zoveel liedjes over Amsterdam. Den Haag wordt nooit bezongen of dat soms niet kan, verzuchtte Ome Karel in zijn lied Ik woon zo graag in Den Haag. Ten opzichte van Amsterdam en Rotterdam namen de liedjes over Den Haag -of in Haags accent gezongen- inderdaad lange tijd een bescheiden positie in. Maar onverwacht verandert dat begin jaren tachtig. Een artiest met de onwaarschijnlijke naam Harry Klorkestein geeft Den Haag een nieuw volkslied: O, o, Den Haag. Het wordt inmiddels tot ver buiten de residentie luid meegezongen en is bekender dan het officiële Haags stedelied.
In dezelfde periode zetten Kees van Kooten en Wim de Bie het plat-Haags definitief op de kaart. Sinds F. Jacobse en Tedje van Es is het plat-Haags door het werk van Sjaak Bral en stripheld Haagse Harry definitief op de kaart gezet. De bekakte tegenhanger komt van Berend Jan van Bruinhoudt en Lodewijck van Avezaath.
Er is maar een Den Haag, zong Dorus Haring in de jaren vijftig, en daar zijn we allemaal even graag. Er mag dan maar één Den Haag bestaan, het is wel een stad met vele gezichten. Een stad die voor verschillende mensen verschillende associaties oproept, die op verschillende wijze muzikaal vertaald zijn.
In dit boek de vaak prachtige verhalen achter al die liedjes en de uitvoerenden. Een leger artiesten heeft vanaf het begin van de twintigste eeuw liedjes over Den Haag of in Haags accent opgenomen. Van oprechte Hagenezen als Dikkie Schilderswijk en Kobus van Kattenburg tot de sjiekere evenknieën als Paul van Vliet en de Haagse Kringen van Hans Steijger. Van volkse types als Henk en Theo Mansveld tot sociaal-cultureel chroniqueur Cor Gout. Eén ding hebben ze gemeen: ze hebben allemaal iets met Den Haag. O, o, Den Haag, je kan met niemand ruilen, alleen maar huilen, als je geen Hagenees zou zijn.
voorstudie 1: Haagse Courant 22-11-2003
Jimmy Tigges - Odes aan Den Haag, Haagse Courant 22-11-2003

voorstudie 2: Beatrix 25 jaar
Jimmy Tigges - Trix Trix Trix, je komt nou op de riks, Haagse Courant 26 april 2005

Voorpublicatie AD/Haagse Courant 19-10-2006
Het Haagse lied, tâgtaar met ùi, AD/Haagse Courant 19-10-2006

Recensie Algemeen Dagblad 11-11-2006
Nico Heemelaar - O, O, Den Haag en Amsterdam, Algemeen Dagblad 11-11-2006

Recensie de Volkskrant 22-12-2006
Patrick van den Hanenberg - Het enige echte Haagse volkslied, de Volkskrant 22-12-2006


Volgende
Sluit