Index

Rijkswerf Willemsoord
Paul Groenendijk
2008
Uitgeverij 010

In 1993 vertrok de Koninklijke Marine van de oude Rijkswerf. Hoewel het complex dicht tegen het centrum van Den Helder ligt, was het militaire complex meer dan anderhalve eeuw vrijwel ontoegankelijk voor buitenstaanders. Vanaf 1995 is er gewerkt aan de herbestemming van dit unieke industriƫle complex.
Vanaf de Napoleontische tijd is Den Helder een belangrijke haven voor de marine. In oktober 1811 besluit Napoleon Bonaparte hier een oorlogshaven te bouwen. Gedurende de negentiende eeuw wordt er aan de Rijkswerf Willemsoord gebouwd. Vanaf 1970 wordt er gewerkt aan een nieuw Marinecomplex ten oosten van het bestaande. Zo komt er op 11 maart 1993 een definitief einde aan de Rijkswerf als herstellingsoord voor marineschepen. Het complex komt in handen van de gemeente en er wordt gestart met de planvorming voor de restauratie en het hergebruik van dit industriƫle monument. Onder leiding van de voormalige rijksbouwmeester Wytze Patijn werken restauratiearchitecten, experts van Monumentenzorg en eigentijdse architecten en stedenbouwkundigen samen aan de herbestemming van de Rijkswerf. Een deel van de gebouwen wordt in oorspronkelijke staat teruggebracht en krijgt een nieuwe bestemming. Maar er zijn ook interessante combinaties van oud en nieuw ontstaan, zoals de bioscoopzalen in de oude loodsen en het glazen expositiepaviljoen van Cepezed of de nieuwbouw van het Reddingmuseum van Erik Knippers. De openbare ruimte is opnieuw ingericht door de landschapsarchitecten van Atelier Quadrat. De twee imposante droogdokken vormen een tastbare herinnering aan het marineverleden.
Nu de restauratie is afgerond is het tijd de resultaten vast te leggen in een publicatie. Het boek geeft in heldere taal en vooral met een keur aan illustraties het proces weer van sloop en restauratie van de gebouwen, droogdokken, kades en infrastructuur en van de nieuwbouwelementen. Een waardevol document voor allen die betrokken zijn bij de Rijkswerf: architecten, aannemers, historici, monumentenzorgers en bestuurders. Maar vooral voor de bevolking van Den Helder, die trots kan zijn op dit bijzondere project.

Volgende
Sluit